Boven € 50,- gratis verzenden en retour binnen Nederland, gratis verzending naar België

Wat is een hielspoor?

HIELSPOOR, WAAR ZIT DE PIJN?

Hielspoor is een voetprobleem dat veel voorkomt en erg veel pijn kan geven. Het is daardoor vaak duidelijk te herkennen. Hielspoor is de pijn onder de hiel. Dat is de plek waar de pees aan de onderkant van de hiel vast zit. Het komt met name voor bij dames en heren tussen de 40 en 60 jaar.

Heeft u weleens last van pijn in de hiel en de hak? Of hevige pijn bij het opstaan van bed of na langdurig zitten? Alle klachten die u ervaart rondom de hiel worden hielspoor genoemd. Vaak is de pijn te herkennen aan een stekende pijn, trekkend, ter hoogte van de hiel of de voetboog. Dit voetprobleem is goed te behandelen, maar het is geen garantie dat u er nooit meer last van krijgt.

Herkent u de symptomen?
Video afspelen

Hielpijn oorzaak?

De oorzaak van pijn aan de hiel is kalkafzetting. Door overbelasting van de voeten kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de pees. De kalkafzetting noemen we in dit geval hielspoor en dat zorgt voor klachten. Verder kunnen de symptomen aan de hiel ook vanuit de holte van de voet komen.

De spieren in de voet hebben een te hoge spanning. Dit kan klachten geven aan de aanhechtingen van de peesplaat. Dit kan veel pijn geven. Een andere oorzaak van hielspoor is dat de kuitspier op te hoge spanning staat en het hielbeen omhoog wordt getrokken.
Dit kan pijnklachten veroorzaken bij de hiel en de hak.

Loopt u te lang door met klachten aan de hiel of holte van de voet, dan kan er een ontsteking van de pees ontstaan. Dit wordt een peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd.

Hoe komt u aan hielspoor?

Er zijn verschillende oorzaken hoe u een hielspoor ontwikkelt. Denk bijvoorbeeld aan het hardlopen op een harde ondergrond. Sporten waarbij u veel rent en springt, intensief wandelen, maar overgewicht kan ook een oorzaak zijn. Tevens kan het dragen van verkeerde schoenen ervoor zorgen dat u hielspoor ontwikkeld. 

Maar het tegenovergestelde kan ook voor hielspoor zorgen. Bijvoorbeeld mensen die weinig bewegen. De voeten zijn mogelijk niet flexibel en fit genoeg. En de schokken die tijdens het lopen ontstaan kunnen schade geven.

De juiste schoenen voor hielspoor

De zomerperiode is vaak een moment dat er veel op slippers wordt gelopen, maar niet altijd op de slippers die geschikt zijn voor uw voeten. Datzelfde geldt voor de winterperiode, wanneer de pantoffels aan gaan.

Schoenen, pantoffels of bijvoorbeeld slippers die niet goed passen bij uw voeten kunnen een hielspoor veroorzaken. Voeten krijgen niet de juiste ondersteuning, zakken door en de demping ontbreekt.

Raadpleeg uw schoenspecialist. De specialisten van Klinkenberg kunnen u goed adviseren welke schoenen geschikt zijn bij een hielspoor. Maar ook hoe u dit in de toekomst kan voorkomen. 

Belangrijk is goede ondersteuning, zachte zool en demping, zodat de hiel optimaal in de schoen zit. Niet wegzakt en de kuitspier een beetje wordt opgerekt door de juiste houding. Heeft u belang bij extra demping dan is er vaak nog wel een kleine aanpassing mogelijk in de schoen die u heeft uitgekozen.

Veelgestelde vragen over hielspoor

Er is een eenvoudige oefening die u kunt doen. Gewoon thuis, op de trap. Verder is rust geven aan uw voeten natuurlijk erg belangrijk bij het herstel en het voorkomen van hielspoor (in de toekomst).

Een eenvoudige oefening voor op de trap. Door deze oefening worden de spieren in de voeten en kuiten opgerekt. Met als doel meer ontspanning. De oefening draagt bij aan het herstellen van hielspoor.

Ga met uw schoenen aan op de rand van de trap staan, op de bal van uw voet. Pak de leuning vast en ga zo recht mogelijk staan. Laat daarna de hakken zakken, zover als mogelijk, tegen de pijngrens aan. Houd dit 15 seconden vol.
Daarna 5 seconden op de tenen gaan staan. Herhaal deze oefening 5x keer. 

Welke schoen past bij mijn hielspoor klachten?
Andere blogs:

Main Menu

Open chat
1
Hulp nodig?
Hallo,
Hoe kunnen wij je helpen?