Logo van Klinkenberg schoenen
Boven € 50,- gratis verzenden en retour binnen Nederland
Gratis verzending naar België

Ik heb moeilijke voeten,
zijn er ook voor mij fijne schoenen?

Schoenen voor moeilijke voeten

“Moeilijke voeten” is een zeer ruim begrip. Eigenlijk zijn het voeten die wat extra aandacht nodig hebben om goed te functioneren. Vaak zowel in de verzorging van de voeten als in de keus van de schoenen. Hoe pakt u het kiezen van schoenen voor moeilijke voeten dan eigenlijk aan? Wij vertellen u graag wat meer over verschillende aandoeningen in combinatie met voeten. 

Vertel waar de schoen wringt

De pasvorm adviseur die u in de winkel helpt, kent de collectie goed en kan op basis van uw klachten over voeten en schoenen met u samen kijken welke aspecten van de schoen kunnen helpen om de klachten te verminderen of tegen te gaan.

# 1 Welke schoenen bij reuma?

''Ik heb reuma, mijn voeten doen vaak pijn. Wat is er voor mij?''

Reuma is een gewrichtsaandoening die kan optreden in het hele lichaam, maar vooral in voeten en handen. Als de gewrichten ontsteken, worden ze dik en pijnlijk en varieert de dikte van de voet. De (breedte)maat en het totale volume van de schoen zijn extra belangrijk. Ook de hoogte van de neus bij de tenen, de zogeheten teenbox, moet groot genoeg zijn. Zo wordt voorkomen dat er druk ligt op de toch al gevoelige gewrichten. 

Zachte leersoorten zonder stiksels zijn aan te bevelen, net als zachte dempende zolen. Als de schoen wat extra afwikkeling heeft, geeft dat minder pijn in de voorvoet, het gebied van bal van de voet en tenen, waar meestal de meeste pijn ontstaat. Extra afwikkeling kan in de schoen worden aangebracht door speciale zooltechnieken en een hogere teensprong; dat is de afstand tussen de zool bij de tenen en de grond. Uw pasvormadviseur kan de verschillen in afwikkeling, demping, teensprong, volume, breedtematen en materialen aan u duidelijk maken. Het klinkt ingewikkeld, maar met de schoenen in de hand is het prima uit te leggen wat in uw situatie de beste keuze zou zijn.

# 2 Welke schoenen bij diabetes?

''Ik heb diabetes, kan ik alle schoenen wel aan?''

Diabetes Mellitus is een veel voorkomende aandoening. Er is veel extra aandacht voor de voeten bij diabetes en dat is niet voor niets. Er zijn twee klachtenpatronen die zich kunnen ontwikkelen, die direct effect hebben op uw voeten. 

Daarom wordt u ook jaarlijks gecontroleerd. De diabetes kan effect hebben op de doorbloeding van het lichaam. De weg van het hart naar de voeten en terug is de langste in het lichaam, langer dan naar de handen bijvoorbeeld. Daarom treden klachten vaak het eerst bij de voeten op. Als de doorbloeding vermindert, genezen wondjes minder goed. Het tweede patroon dat kan optreden is verandering in de werking van de zenuwbanen. 

Dat kan gaan om de zenuwbanen betrokken bij de stand van de voeten of bij het gevoel. Als het gevoel in de voeten verandert, kan er een afwijkend gevoel ontstaan van de realiteit; de voeten branden, lijken pijnlijk of heel koud, maar er kan ook een doof gevoel in de voeten komen, het gevoel in de voeten gaat dan verloren. 

Deze klachten met betrekking tot het gevoel in de voeten, heten neuropathie. U kunt zich voorstellen dat als de combinatie optreedt tussen het wegvallen van het beschermende gevoel in de voeten en een slechte wondgenezing, er een groot risico ontstaat. De keuze van zachte naadvrije materialen, schokdempende zolen en een goede pasvorm, zijn dan extra belangrijk. Uw voeten kunnen zeker niet met alle schoenen uit de voeten.

Naast een goede schoenkeuze is eigen zorgvuldigheid bij de voetverzorging maar ook bij het controleren van de schoenen voor u erin stapt, heel belangrijk. Uw voeten vertellen u mogelijk niet meer dat er zand of kleine scherpe voorwerken in uw schoen zijn gevallen; daarom dient u deze voor het aantrekken te controleren. Ook goede sokken voor diabetes maken een groot verschil. Diabetessokken zijn zacht van voering onder de voet, naadloos bij de tenen (gekettelde aanzet), zonder ingeweven figuurtjes o.i.d. die druk kunnen veroorzaken en met een hoge losse boord die niet drukt op het been. Uw pasvormadviseur laat u graag de voor uw situatie meest geschikte schoenmodellen zien maar ook bijpassende sokken.

# 3 Welke schoenen bij hallux valgus?

''Ik heb een grote knobbel aan de zijkant van mijn teen. Wat moet ik kiezen?''

Een grote knobbel aan de binnenzijde van de voet bij de grote teen, wordt hallux valgus genoemd. Dat vraagt speciale aandacht bij de aanschaf van de schoenen. De voorvoet is hierdoor veel breder. Vaak worden de kleine tenen opzij geduwd in een scheve stand, of komen ze zelfs op elkaar te liggen. De afwikkeling van de voet, de manier van lopen, wordt hierdoor duidelijk beïnvloed. Voor deze knobbel, heeft u genoeg ruimte nodig en zachtheid. Maar, welke schoen heeft u nodig bij hallux valgus?

Een model schoen waarin een naad over de knobbel loopt, is niet comfortabel voor u. Uw voet heeft dan wel een brede voorvoet, maar hoeft niet persé geen brede hiel te hebben. Voor die voeten die een smalle hiel hebben en een brede voorvoet, zijn er de zogenaamde gebroken leesten: achter smal, voor breed. Merk schoenen voor hallus valgus zijn onder andere Durea en Solidus.

Voor de voorvoet kan gekeken worden naar zacht materiaal. Zelfs stretchend materiaal is beschikbaar om deze klacht op te vangen. Schoenen met stretchend materiaal in de voorvoet zijn er zowel in veterschoenen, bandschoenen, sandalen en zelfs wandelschoenen. Merken die dit aanbieden zijn X-sensible en Hanwag.
Een flinke hallux valgus is minder fraai, maar hoeft niet pijnlijk te zijn. We helpen u graag om prettige schoenen te vinden die passen in uw situatie.

# 4 Welke schoenen bij hielspoor?

''Ik heb hielspoor, ik kan geen schoenen meer aan''

Hielspoor is een overbelasting klacht die heel langzaam is opgebouwd. Boven een bepaald beslissingsniveau geeft dit een pijnklacht die niet snel op te lossen is. Herstel is vaak een langdurige zaak. De oorzaak ligt in de combinatie van het doorzakken van de voet waardoor er een andere rek op aanhechting van, meestal, de peesplaat ontstaat, gewichtstoename, intensief sporten, een staand beroep e.d. De overbelasting leidt tot verharding van de aanhechting van de pees aan het bot. Er ontstaat een hard plekje of zelfs uitsteekseltje: een “spoor”.

Oplossingen kunnen gevonden worden in een goede ondersteuning in het voetbed. Een zachte, schok dempende zool en een prettige afwikkeling die de druk snel wegleidt van het pijnlijke gebied (rondere hak) is een uitkomst bij deze klacht. Ook een extra zacht inlegdeel voor de hiel met eventueel een uitsparing voor de pijnlijke plek, kan een oplossing bieden. Soms wordt dit gemaakt als aanpassing in een bestaande steunzool.

david dark blue joya schoen man

Twee merken die extra genoemd mogen worden, zijn de merken Joya en MBT. Joya is bekend om zijn superzachte zolen. Het is alsof u op een dikke gymmat staat. Deze zachtheid zorgt ervoor dat de druk van de overbelastingsplek wordt weggeleid en gelijkelijk door de voet wordt gedragen. Kijk op de website onder de merken voor meer informatie over Joya. MBT heeft een ronde zool en is een zogeheten instabiele schoen. U staat op het “balance point”, het balanspunt, het hoogste punt van de ronding en rolt bij het lopen over het hele oppervlak van de voet af. De binnenzool is vlak en niet buigzaam. De hele afwikkeling verloopt via het afrollen over de rondlopende zool. 

U staat niet op de hiel, de klap van de landing wordt opgevangen in de buffer en het gewicht wordt direct doorgeleid naar het balanspunt. Kijk onder de merken op onze pagina voor meer informatie. Dit is een prachtige techniek waar veel over te zeggen is, maar die meer zegt als u het aan de voeten probeert. Neem de tijd voor uw bezoekje aan de winkel of maak een afspraak. We helpen u graag verder!

# 5 Welke schoenen bij haglundse exostose?

''Ik heb een pijnlijke plek op mijn hiel, een Haglundse exostose''

De overbelasting zoals die bij hielspoor onder de voeten kan ontstaan, kan ook optreden aan de achterzijde van de hiel bij de aanhechting van de achillespees. Dan ontstaat hier een uitsteeksel. Dit ontstaat onder andere door druk van de schoen op de aanhechting, de beweging van de voeten in de schoenen en de belasting door gewicht en activiteiten. Misschien denkt u als u dit leest; “iedereen loopt toch en is toch actief?” 

Dat is ook zo. Maar zo uniek als iedere persoon is, is ook iedere voet uniek en de manier waarop de voet in de schoen beweegt tijdens het lopen. De ene voet beweegt veel meer met een slingertje tijdens het lopen dan de ander en dat is waar het o.a. over gaat. 

We kunnen u helpen door te kijken naar de materialen van de schoen, de contrefort, de hielversteviging van de schoen wat los te kloppen of met u te kijken of een kleine verhoging onder de hiel de druk wegleidt van de pijnlijke plek. Een hele lastige aandoening waarbij we graag met u meedenken wat de mogelijkheden zijn.

MBT roze damesschoen

# 6 Welke schoenen bij hallux limitus of hallux rigidus?

''Ik heb een verstijfde grote teen en loop daardoor moeilijk. Welke schoenen zijn het beste?''

Een verstijfde grote teen betekent dat de teen niet meer goed kan buigen. Dit wordt hallux limitus (de teen kan nog wel wat buigen maar is beperkt) of hallux rigidus (het gewricht is verstijfd) genoemd. Als de tenen niet meer goed kunnen bewegen, wordt de manier van lopen beïnvloed; u kunt niet meer goed afwikkelen. Vaak is dit ook pijnlijk. Het is belangrijk om het lopen zo goed mogelijk te laten plaatsvinden zodat er niet ook klachten ontstaan in knieën, heup of rug. Wat is een goede aanpak?
Een pijnlijk gewricht zal aan de ene kant ontlast moeten worden. 

Zachtheid onder de voeten geeft de ruimte om wat weg te zakken in het materiaal waardoor druk op het aangedane gewricht wordt verminderd. Als het buigen beperkt is, is een stijvere zool prettig voor het gewricht. Bij een stijvere zool hoeven de tenen niet of nauwelijks te buigen. Een goed voorbeeld waar deze twee aspecten in samen komen, is een wandelschoen. Een aantal van de wandelschoenen hebben een zacht binnenwerk, bijvoorbeeld met memory foam. Wandelschoenen hebben een goede afwikkeling en een wat stijvere zool. De grote beenspieren doen het werk om de voet te laten lopen en de tenen en voorvoet krijgen rust.

Een andere zeer mooie optie bij een hallux rigidus is het dragen van MBT schoenen. De ronde zool en de onbuigzaamheid, zorgen voor een prachtige afwikkeling waarbij de tenen en het teen gewricht rust krijgen. De zolen zijn bovendien dempend, zodat ook schokken mooi worden opgevangen. Uw pasvorm adviseur legt u graag de mogelijkheden en beperkingen uit van de diverse merken en modellen.

# 7 Welke schoenen bij mortonse neuralgie?

''Ik heb Mortonse neuralgie. Wat nu?''

Mortonse neuralgie is een aandoening van een de zenuwbaantjes in de voet. Er is een verdikking ontstaan op de plaats waar 2 zenuwtakjes in de voet samenkomen. Vaak komt dit door chronische druk (o.a. te nauw schoeisel). Daarmee hebben we al een groot punt van verbetering direct benoemd. Ook het inzakken van de voetboog in de voorvoet kan de stand van de botjes ten opzichte van elkaar veranderen waardoor ze in de voet naar elkaar toe bewegen en de tussenliggende zenuwtjes klem zetten en overbelasten.

Voor deze klacht wordt vaak een steunzool ingezet die de voetboog weer wat herstelt door het ondersteunen van de voet. Verder is het van belang om de voeten te meten en vooral ook de breedte en het volume van de voeten goed te bekijken. Bij de keuze van een passende schoen wordt hiermee allemaal rekening gehouden, inclusief de ruimte die nodig is voor de steunzool. Als het zenuwbaantje weer de ruimte krijgt, neemt de pijnklacht af.

Meer weten over schoenen voor moeilijke voeten?
Andere blogs:
Open chat
1
Hulp nodig?
Hallo,
Hoe kunnen wij je helpen?