Boven € 50,- gratis verzenden en retour binnen Nederland
Gratis verzending naar België
Suede schoenen schoonmaken?

Met deze 5 tips bent u straks een echte suède schoenen schoonmaakpro!

‘Put on my blue suede shoes and I boarded a plane’, zong Marc Cohn. En vervolgens ook dat hij er in het ‘land of the Delta blues’ mee in de stromende regen liep. En dat is dus niet handig én zonde! Als u ze niet geïmpregneerd hebt met water- en vuilafstotende spray tenminste. Vocht is slecht voor suède, maar ook vlekken kunnen een probleem zijn. Want hoe krijgt u die nare vlek uit suède schoenen? Met deze tips beschermt, reinigt en onderhoudt u uw suède schoenen straks als een pro!

Wat is suède?

Voor we u meer vertellen over het verwijderen van vlekken uit suède, is het goed om te weten wat voor materiaal suède nou eigenlijk is.

De naam suède komt van het Franse ‘Gants de Suède’, oftewel ‘Zweedse handschoenen’. In Zweden maakte men namelijk handschoenen van lamsleer met de vleeskant naar boven. Dus je zag niet de gladde kant, de opperhuid, maar juist de ruwe ‘onderkant’ van de huid. De handschoenen waren geliefd in heel Europa en deze techniek werd steeds meer toegepast op andere producten.

Doordat suède een geborstelde structuur heeft lijkt het wat op stof. Producten van suède zijn dus zachter dan leer, maar ook minder duurzaam, doordat het sneller kan beschadigen. De open structuur is vatbaarder voor vuil en (voedsel)vlekken. Des te meer reden om de volgende tips goed te lezen! Zo heeft u langer plezier van prachtige suède schoenen.

damesschoenen op de trap

Tips suede schoenen schoonmaken

In de winkel zaten de schoenen nog lekker, maar na een tijdje erop gelopen te hebben komt u erachter dat ze toch te groot zijn. Jammer! Het dragen van te grote schoenen loopt niet alleen vervelend, maar is ook niet al te best voor uw voeten. Vaak zijn schoenen echter niet te groot maar te breed. Nederlanders komen gemiddeld juist te kleine maar te brede schoenen. De gemiddelde Hollandse voet is niet breder dan wijdte F. Een schoen past goed als de bal van uw voet in het diepste en breedste gedeelte van de schoen valt. Dit balpunt van de schoen zorgt ervoor dat u niet naar voren schuift in de schoen, zodat uw voet goed achterin de schoen blijft zitten en u niet gaat slippen.

Het kopen van de juiste, passende schoenen is daarom aan te raden. Schoenen die perfect zitten en niet te groot zijn en dus zeker ook niet te breed. Zijn uw schoenen te groot of te breed geworden? En kunnen ze niet meer geretourneerd worden? Wij geven graag wat tips bij te groot gekochte schoenen! Maar voordat wij ingaan op de tips leggen wij eerst uit wanneer schoenen nou precies te groot zijn.

Tip 1: bescherm suède schoenen met spray

Voorkomen is beter dan genezen. Cliché, maar in het geval van suède schoenen o zo waar. Behandel uw schoenen na aankoop direct met een goede water- en vuilafstotende spray. Met zo’n speciale suède schoenen spray spuit u als het ware een beschermlaag over uw schoenen. Dat doet u zo:

  1. Houd de suède schoenen ongeveer 30cm van u af of zet ze buiten b.v. op de tegels en neem 30cm afstand. Het is belangrijk dat u de schoenen niet dichterbij houdt, anders komt de spray veel te geconcentreerd terecht op de schoen en is de beschermlaag minder gelijkmatig verdeeld.
  2. Spuit uw suède schoen volledig in.
  3. Laat de spray op uw schoen zo’n 30 minuten drogen, voordat u ze aantrekt.
  4. Na behandeling kunt u de suède weer opruwen met een Nubuck Box.
  5. Herhaal dit regelmatig om uw suède schoenen beschermd te houden tegen vuil en vocht.

Bij Klinkenberg Schoenen zijn we fan van een spray met kleuractivering. Zo verzorgt u uw schoen niet alleen, maar doet het ook nog wat voor het kleurbehoud. Bekijk kleuractiverende spray voor suède schoenen in onze shop

Tip 2: onderhoud uw suède schoenen goed

Goed uw suède schoenen onderhouden? Schaf dan een schoonmaakset aan, met daarin een suèdeborstel. Deze ‘magic’ borstel heeft aan één kant een stalen borsteltje en aan de andere kant zit een rubber borsteltje.

Reinig suède schoenen regelmatig met deze borstel en verwijder op deze manier vuil en stof. Hoe? Door met deze borstel in één richting voorzichtig over de schoenen te ‘wrijven’. Doe dit niet te ruw en maak ook geen cirkeltjes. Dat zou het suède juist kunnen beschadigen.

Slijtageplekken? Die mogen juist wél iets ruwer behandeld worden. Dat zorgt ervoor dat de haartjes weer overeind gaan staan.

Een Nubuck Box mag ook niet ontbreken in uw onderhoudsset. Hiermee wrijft u vlekken voorzichtig van uw schoen. Ook een Nubuck Box heeft twee kanten; een zachte kant voor milde reiniging en een crêpe kant voor de intensievere schoonmaak. Hiermee kunt u goed uw suède schoenen onderhouden!

Let op: zorg er altijd voor dat uw schoenen helemaal droog zijn, voordat u aan de slag gaat.

Tip 3: verwijder zo snel mogelijk de vlek op suède schoenen

Zit er ondanks al uw zorg, toch een vlek op uw schoenen? Dat hoeft geen probleem te zijn! Een oppervlakkige vlek op suède schoenen kunt u verwijderen met een suede gum. Deze moet altijd schoon zijn voor gebruik, zodat het zelf geen vlekken veroorzaakt.

Boen ook hiermee weer niet te hard over het suède. Hardnekkige vlekken? Maak dan met de suède gum een op- en neerwaartse beweging om de moeilijkste vlekken aan te pakken.

Eigenlijk zijn suède en vocht echt een no go. Toch behandel je een vochtvlek of vochtkring toch het best met…. water. Pak de suèdeborstel, maak deze nat en voeg nog iets meer water toe aan de vochtplek op uw schoen. Wrijf met de borstel vervolgens over de hele schoen. Dep ze droog en laat verder op kamertemperatuur helemaal drogen. Stop suède schoenen nooit in de droger! Na deze behandeling kunt u uw suède schoenen weer inspuiten met een goede water- en vuilafstotende spray.

Gebruik een schoenspanner om tijdens de behandeling of het drogen uw schoen in vorm te houden.

Tip 4: herstel de kleur van uw suède schoenen

Suède schoenen kunnen iets verkleuren onder invloed van zonlicht of door intensief gebruik. Zet ze daarom het liefst na gebruik weg op een donkere plek, in ieder geval niet in de zon. Draagt u uw lange leren suède laarzen bijvoorbeeld een tijd niet (in de zomer)? Dan kunt u ze het beste in een schoenendoos of ademende stoffen zak bewaren.

Suède schoenen verven om de kleur te herstellen? Dat kan zeker. Ook hier zijn verschillende producten voor te krijgen. Het is overigens wel een klusje om dit goed en netjes te doen. Zorg er altijd voor dat de schoen droog is, u schoon ‘gereedschap’ gebruikt én een schone werkomgeving.

Met een kleuractiverende spray voor suède schoenen kunt u de kleur van uw schoenen opfrissen.

Tip 5: laat u adviseren door de experts van Klinkenberg Schoenen

Weet u niet goed welk product u moet gebruiken ter bescherming? Of is er een vlek ontstaan op uw schoen en weet u niet zeker hoe u deze het beste kunt verwijderen? Vraag onze medewerkers dan gerust om advies. Zij staan voor u klaar en kunnen uitleg geven. Neem contact op met Klinkenberg Schoenen of kom langs in de winkel.

Meer vragen of hulp nodig?

Bekijk ook eens onze andere blogs

Open chat
1
Hulp nodig?
Hallo,
Hoe kunnen wij je helpen?