Boven € 50,- gratis verzenden en retour binnen Nederland, gratis verzending naar België
Wat is die grote rode knobbel bij mijn grote teen?

Wat is een Hallux Valgus?

Heeft u last van een grote knobbel bij de grote teen die pijnlijk kan aanvoelen? Rood van kleur? Heeft u het idee dat de grote teen steeds schever gaat staan, gericht naar de binnenkant van de voet? Dit kunnen de kenmerken van een hallux valgus zijn.

Hallux valgus is een latijns woord en betekent scheefstaande grote teen. De kwaal geeft niet bij iedereen pijnklachten, maar zonder goed passende schoenen kan dit wel gebeuren. Of verergeren.

Herkent u de symptomen van een hallux valgus?

Hoe kom ik aan een hallux valgus?

Hoe komt u aan een knobbel op de voet? Dit komt door de scheefstaande grote teen. En niet de grote teen geeft u de pijn en het ongemak, maar de knobbel op de voet.

Maar hoe komt die knobbel op voet daar? De oorzaak ligt bij het eerste middenvoetsbeentje. Door de blijvende druk van de grote teen wijkt het middenvoetsbeentje naar buiten. De grote teen wordt daardoor naar de binnenkant van de voet gedrukt. Vervolgens vormen de grote teen en het middenvoetsbeentje samen de knobbel op de voet.

Er zijn veel mogelijke oorzaken, waardoor een knobbel kan ontstaan. Van slijmbeursontsteking, tot rekpijn van banden, eelt en likdoorns.

Hallux valgus pijn verminderen?

Het antwoord is met een juiste schoen. Geef dus bij het kopen van nieuwe schoenen aan dat u last heeft van een knobbel op de voet.

Hoe kiezen we de juiste schoen? Allereerst kijken wij naar de oorspronkelijke vorm van uw voet. En meten we de voeten op. Meestal wordt er in het geval van een hallux valgus gekozen voor een maat groter dan we gemeten hebben. Hierdoor krijgt de voet namelijk extra ruimte en dit zorgt voor rust van de voet(en). En minder drukpunten. Hiermee kunnen we voorkomen dat de knobbel op de voet verder groeit.

Hallux valgus erfelijk?

De aandoening ‘knobbel op voet’ komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft te maken met dat vrouwen vaker te korte en smalle schoenen dragen dan mannen. 

Een hallux valgus kan deels een erfelijke factor zijn. Bij ongeveer de helft van de vrouwen hebben meerdere familieleden dezelfde kwaal.

De juiste schoen.

Naast een erfelijke factor zijn niet goed dragende schoenen ook de boosdoener. Bij het dragen van te korte schoenen wordt de grote teen naar achteren geduwd. En als de schoen te smal is gaat het middenvoetsbeentjes naar buiten uitwijken. Daardoor wordt de grote teen naar binnen gedrukt. Gevolg is een grote, rode knobbel aan de zijkant van de voet.

Waar kunt u op letten bij de aanschaf van schoenen?

Onze medewerkers weten precies welke schoenen en merken geschikt zijn voor een voet met een knobbel op de zijkant. Door onze kennis en ervaring kunnen wij u hierbij goed adviseren. En natuurlijk luisteren we ook naar u wensen.

Schoenen zonder stiksels ter hoogte van de knobbel zijn erg geschikt. En er zijn schoenen waar gebruik gemaakt is van stretch leder. Dit voorkomt ook weer de druk op de voet en tenen.

Tegenwoordig zien ook de schoenen die geschikt zijn bij voetproblemen er leuk en modern uit. Naast dat deze ook erg comfortabel zijn.

Vragen over hallux valgus

Hallux valgus is een latijns woord en betekent ‘scheefstaande grote teen’.

Meestal verschijnt er een grote knobbel bij de grote teen. Deze voelt soms pijnlijk aan. Is rood van kleur. De grote teen gaat ook steeds schever staan.

De pijn die mensen ervaren kan komen door slijmbeurzen, rekpijn van banden, eelt en likdoorns.

Een hallux valgus gaat niet weg, maar je kan er wel voor zorgen dat het niet erger wordt. Belangrijk is dat je bij het kopen van nieuwe schoenen rekening houdt met de klachten. Ga bij voorkeur naar een schoenenwinkel waar de medewerkers verstand hebben van jouw voetprobleem. Ook kun je terecht bij een podotherapeut, podoloog, fysiotherapeut of een orthopedisch schoenmaker voor advies en hulp.

Andere blogs:

Main Menu

Open chat
1
Hulp nodig?
Hallo,
Hoe kunnen wij je helpen?